Isaak. photography januari 25, 2019

Voor de één levert het last minute stress op en voor de ander begint de voorpret al voordat een shoot begint. Juist, kledingkeuze.

Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of ik ook tips heb m.b.t. kledingkeuze. En ja, die heb ik!
Daarom deze blog. Wanneer je besluit om een shoot te gaan doen is het handig om voorafgaand na te denken wat je zou willen uitstralen en op welke manier dat je óf jullie het meest van het scherm spat(ten). Of het nou gaat om portretfotografie, foto’s samen met je geliefde, met vrienden of in familieverband, houd rekening met de onderstaande 10 DO’S & DONT’S.

# 1   Eén van de eerste dingen die je je moet bedenken is: waar zijn de foto’s voor bedoeld en wat wil ik dat de foto’s gaan uitstralen. Zijn ze voor eigen gebruik of voor zakelijke doeleinden? Wil je dat de foto’s tijdloos zijn? Houd dit in je achterhoofd en pas je keuze er op aan.

# 2   Een shootlocatie bepaalt mede de sfeer van de foto. Het is daarom ook goed om rekening te houden met de plek waar we de foto’s gaan schieten. Of je nou gaat voor een bosrijke omgeving, voor foto’s in de stad, een industriële setting of voor foto’s op kantoor. Stel van tevoren vast welke sfeerlocatie voor jou passend is.

# 3   Trek iets aan waar je je lekker in voelt en waarin je dat ook uitstraalt. Want geloof me, dat zie je terug op de foto’s. Én, nee.. ik heb het niet over die heerlijke joggingbroek voor de Netflix avonden, maar over passende kleding waarin jij je goed voelt, wat enigszins in jouw stijl past én waarin je ook datgene uitstraalt wat jij wilt. Houd uiteraard ook rekening met het seizoen waarin we shooten. In het najaar en de winter kunnen laagjes handig zijn, terwijl je in het voorjaar en de zomer een stuk minder kan dragen.

# 4   Houd de kleurtinten redelijk rustig. Kies voor één of twee kleurtinten en combineer dit met wit, grijs, zwart of jeans. Met pasteltinten én aardetinten kun je eigenlijk niet fout zitten. Wees voorzichtig met drukke patronen zoals streepjes en hokjes. Probeer ook drukke prints zoveel mogelijk te vermijden. Jullie verdienen die focus en niet dat ene panterprintshirtje.

# 5   Sta je met één of meerdere mensen op een foto? Dan zijn ‘afstemming, harmonie en neutraal’ jullie sleutelwoorden. Vooral wanneer je met een grote(re) groep bent. Door de kledingkeus en de kleuren redelijk ‘basic’ te houden, met rustige kleuren en niet teveel hysterische styling wordt het eindresultaat een stuk spontaner, puurder en bovendien frisser. Afstemming is ‘key’, natuurlijk wel binnen ieder zijn of haar eigen smaak.

# 6   Mix & match. Het is ook leuk om – bij grote(re) groepen – afstemming te laten zien tussen mannen en vrouwen. Alle heren bijv. in een matchend kleurenpalet gestyled (bijv. wit en grijs gecombineerd met de jeanskleur) en de dames in een matchend kleurenpalet. (pasteltinten, zoals zachtroze, gecombineerd met wit en de jeanskleur). Doet ’t altijd goed!

# 7   Het stylen van kinderen bijv. bij een kidsshoot is ook de uitgelegen kans om eens lekker uit te pakken. Uiteraard staat weer voorop dat je kind zich lekker voelt in wat hij of zij draagt. Kies je voor kleurrijk of juiste zachte kleuren gecombineerd met wit? Ga je voor lekker stoer of juist voor vintage? Ook zijn accessoires een goed idee: stoere bretels, een leuk petje, dat mooie haarbandje of die knalgele regenlaarzen. Het voegt nét dat extra’s toe aan de foto’s en zijn gemakkelijk uit te doen of te wisselen. Oh, en twee setjes kleding zijn voor je kind altijd handig!

# 8   Schoenen. Ja, dat maakt niet alleen je outfit af maar zorgt er ook voor dat de punt op de ‘spreekwoordelijke i’ komt. Ook wanneer je met meerdere personen gaat shooten is het mooier en bovendien rustiger om ook hier afstemming in door te voeren. Shoot op het strand? Op blote voeten is het ook prachtig!

# 9   Probeer voor tijdloos te gaan! Houd altijd in je achterhoofd: ‘Vind ik deze kleding over 10 jaar nog steeds mooi?’ Ja? Missie geslaagd!

# 10 Voorkom de ‘classic’ valkuilen, dus hier volgt een korte opsomming van de laatste tips & tricks: doe geen kauwgom in je mond tijdens het shooten en haal je mobieltje uit je broekzak. Oh, en kleurtinten kun je natuurlijk ook terug laten komen in accessoires, zoals een sjaal, een horloge of armbandjes. Let er wel op dat het niet teveel van het goede wordt!

 

Ga goed voorbereid op weg én samen doen we de rest! Tot snel?